De TREVI-index werd in januari 2005 gelanceerd om in te spelen op de vraag van een groeiend aantal spelers op de Belgische residentiële vastgoedmarkt: een uitgebreide vastgoedindex die regelmatig berekend wordt op basis van duidelijke criteria.
De TREVI-index is gebaseerd op de verkoopprijs van een staal van 7.500 onroerende goederen opgesteld in het trimester voorafgaand aan de publicatie. De TREVI-index is dus een barometer van de evolutie van de residentiële vastgoedprijzen die driemaandelijks wordt opgesteld op basis van een representatieve staal van eigendommen verspreid over heel België. De vastgoedsector staat niet stil! En de TREVI-index analyseert die evolutie trimester na trimester!
Onze staal wordt elk trimester aangevuld door vastgoedadvertenties te verzamelen van onze partners die aanwezig zijn op het hele Belgische grondgebied en van eigendommen te koop aangeboden door onze collega's, notarissen en particulieren.
* sinds 1 januari 2006 wordt de TREVI-index driemaandelijks gepubliceerd
De TREVI-index - Bronnen en methodes
1. De residentiële vastgoedmarkt opvolgen
Het is niet makkelijk om databanken samen te stellen die een overzicht geven van de transactieprijzen op de Belgische, residentiële vastgoedmarkt. Te midden van alle beschikbare bronnen, vinden we zelden bronnen die tegelijkertijd:
Krachtige systemen voor gegevensverzameling aanbieden
Gebaseerd zijn op een voldoende representatieve selectie
Volledige gegevens verschaffen over de kenmerken van de verhandelde panden
En informatie geven om een realistisch beeld te krijgen van de recente marktsituatie
2. De beschikbare bronnen voor de opstelling van een barometer
Om te weten welke statistische bronnen een beeld kunnen geven van de residentiële vastgoedmarkt, is het interessant om de overdracht van een woning op te delen in vier fases: aanbieding van de woning, ondertekening van het verkoopcompromis, ondertekening van de notariële akte en tot slot registratie van de overdracht in de registers van de kadastrale administratie (grafiek 1)
Dankzij zijn originele systeem voor de verzameling van informatie over de prijzen en kenmerken van panden, krijgt de Groep TREVI meer inzicht in de eerste twee fases van het verkoopproces;
De studies op basis van de notariêële aktes worden uitgevoerd in de derde fase van de overdracht: bij de ondertekening van de notariële akte. Tussen de aanbieding van het pand en de effectieve transactie zijn drie tot vier maanden verstreken, dus een groot deel van de informatie is niet meer up-to-date;
Bijna een jaar na de start van het verkoopproces wordt de overdracht afgesloten met de registratie in de registers van de administratie.
Tussen de talrijke beschikbare bronnen, baseert de TREVI-index zich op gegevens waarmee de nieuwste ontwikkelingen in de Belgische vastgoedconjunctuur geanalyseerd kunnen worden. De index die wordt voorgesteld in trimester t heeft betrekking op de marktsituatie tijdens trimester t- 1 op basis van een ruime selectie
3. Geografische dekking en omvang van de selectie
De Groep TREVI verzamelt gegevens over 7.500 aangeboden panden in heel België om een goede geografische dekking te verzekeren. Met deze ruime selectie willen we het kwaliteitseffect beperken dat een vertekend beeld zou kunnen geven bij de berekening van de index.
De kwaliteitsfactor en afwijkende waarden worden impliciet binnen de perken gehouden door uit te gaan van de homogeniteit van de panden die in de loop der tijd op de markt aangeboden worden en door gebruik te maken van een aanzienlijke hoeveelheid gegevens.
De TREVI-index is gebaseerd op een vaststelling van de prijzen in elk marktsegment per Belgische provincie.